Starasz się zadbać o właściwą dietę, która pozwoli ci zachować zdrowie i ładną sylwetkę, jesz dużo warzyw i owoców, wybierasz chude białe mięso i ryby ale przy tym często rezygnujesz z zup. To błąd ! Zupy są wartościowym i z reguły niskokalorycznym posiłkiem. Cennym szczególnie w porze jesieni i zimy gdyż dzięki nim możemy się szybko rozgrzać po powrocie ze spaceru.
Kiedyś tradycyjny obiad zaczynał się od pierwszego dania, czyli zupy. Obecnie w dobie wzrastającego odsetka ludzi otyłych także wśród dzieci i młodzieży apele specjalistów od żywienia i lekarzy dotyczące zwracania uwagi na kaloryczność posiłków oraz szerząca się moda na szczupłą sylwetkę doprowadziły do błędnego podejścia do spraw żywienia. Zrezygnowano z zup zadowalając się szybkimi jednodaniowymi posiłkami. Jest to jednak błąd gdyż zupa syci pierwszy głód dzięki czemu może mniej zjeść na drugie danie. Zupa odpowiednio przygotowana może być niskokaloryczna. Ma właściwości nawadniające, co szczególnie istotne gdyż w naszej diecie z reguły wprowadzamy do organizmu zbyt mało płynów. Zupa może zawierać błonnik, potas, żelazo, magnez, witaminy z grup B i E oraz beta karoten. Wbrew pozorom jedząc zupy codziennie łatwiej jest utrzymać prawidłową masę ciała.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz