poniedziałek, 31 stycznia 2011

Chińska zupa pomidorowa

Chińska zupa pomidorowa - HSI HUNG NIU DZOU TANG
Zupa ta wymaga długiego gotowania na wolnym ogniu. Aby ją ugotować będziemy potrzebowali: 1/2 kg mostka, żeberek lub pręgi wołowej,
1/2 kg pomidorów,
2 litry wody,
1/2 kostki rosołowej,
1 łyżeczkę soli,
świeżo zmielony pieprz.
Sposób przygotowania:
1. Pokrojone na kawałki mięso wrzucamy do wrzącej wody a po 2 minutach gotowania odcedzamy.
2. Pomidory kroimy w ćwiartki i wkładamy razem z mięsem do garnka o grubym dnie.
3. Wlewamy 2 litry wody, dodajemy kostkę rosołową i gotujemy na bardzo wolnym ogniu 3 i 1/2 godziny.
4. Na pięć minut przed podaniem na stół przyprawiamy solą i pieprzem.
5. Taka ilość zupy wystarczy dla 4-5 osób.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz